Българска Църква

Кратка История на Българска Православна Църква в Милано

  Вярата е тази вълшебна пръчица, която грее в сърцето на човека. Тя е вид житеийски въпрос или избор: “да вярвам в невидимото за очите или да не вярвам”? Църквата е основен елемент при изграждането на обществото. Кръщане или венчавка, за молитва за здраве или просто мястото за уединение. Тя е част от битието. В Италия има приблизително 2 519 000 имигранти, от които 200 000 българи. Различните държави са богати именно, с това че разкриват своите богатства: народ, език, религия, обичай. Една  “малка” България е в град Милано. Тази общност е изградила условия за приспособяване и запазване на българското в чужбина. Кратка История на Българската Православна Църква в Милано, споделя отец Стефан.

  Църковната община, която е основана преди повече от 10 години, използва за своите религиозни нужди римокатолическия храм „Св. Мария Възстановителка” (Santa Maria Riparatrice)  В момента храмът се използва и от римокатолиците, затова нашите сънародници поставят подвижни икони и иконостас по време на богослужението.

Иконостасът е дело на изкусния Майстор-резбар Иван Новаков от Асеновград. Иконите в него са копия на творби на художника-иконописец Енчо Узунов от Троянско, който от много години работи и в Италия.

БПЦМ е основана в навечерието на Рождество Христово 2005 г. и наименована от учредителите си „Рождество Христово”.

През 2007 г. когато получават и възможността да ползват Богородичния храм, по еднолично решение на епископ Тихон църковната община е преименована на „Св. Амвросий Медиолански”, чийто празник е на 7 декември.

От 2006 г. в Милано служи българският свещеник Ивалин Славов, завършил Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” и богословския факултет в Букурещ.

От 2014 г. служи Стоил Паликаров-отец Стефан. Винаги усмихнат, е готов по всяко време да отвори врати на храма и да даде възможност на всеки да се усамоти близо до Бога и Вярата. Споделя, че Църквата е за всички българи и винаги са добре дошли.Така и всеки, който реши да отвори сърцето си за Доброто, Вярата и Църквата са до него! Дори и споделянето на статията е едно добротворчество, така повече бъгари ще разберат, че наистина в град Милано има Българска Православна Църква! Той благодари от сърце за помоща и очаква всеки на неделната служба.

Xрамът е отворен всяка неделя от 9:30 до 13:00. Службата започва в 10:30.

Адрес:  via San Antonio 5 – 20121 Milano

В момета църквата се нуждае най-вече от:

  • Икона на Св. Амвросий Медиолански (ще се изработи по поръчка, като засега е предложено да се направи от художника Илиян Рачов)
  • Кръст
  • Светото Евангелие

Всеки, който желае може да дари средства на Българска Църква в Милано, като ги внесе в:

  • кутия за дарения (в църквата)
  • кутия за дарения, предоставящ посланник на добра воля, ауторизиран от Отчето на БЦМ в Милано, чрез публикация в официалният сайт и/или на Facebook страницата на БПЦМ.
  • на IBAN: В момента се работи по издаването му. Така всеки, който желае, независимо от разстоянието или времето ще може, ако желае да отдели средства и да ги дари.

За да бъде постигната пълна прозрачност на благтворителността, кутията за дарения ще се отваря само и единствено от Църковното Настоятелство. След изнасяне на кутията извън църквата ще бъдe публикувана информация на стойността на събраните средства.

След набиране на необходимите средства, на официалният сайт

cob-milano.it/

00359.eu

ще се публикуват снимки и информация на закупените църковни материали.

БЛАГОДАРИМ ЗА ПОМОЩTА!

Questo slideshow richiede JavaScript.

“За да повярваш в доброто, трябва да започнеш да го правиш”- Лев Толстой.

 

 

Автор: Елизабет Павлова

Благотворителност