Баба Марта

На 28.02.2016 г. българите в град Милано почетоха народните традиции и обичаи. Бели и червени кончета се преплитаха със сини маниста срещу уроки. На малки детски ръчички помагаха грижовните, мили съвети и идей на техните родители. Всички заедно работиха в екип за конкурса: Най–оригиналната мартеничка и за 1-во, 2-ро и 3-то място според журито. То бе сформирано от Генерален Консул на Република България в Милано- г-н Росен Руфев, Консул – г-жа Весела Иванова и Баба Марта.

В народната традиция празникът е свързан с поверия относно змиите, кукувиците и мечките, за които се вярва, че пристигат или се събуждат и излизат точно на този ден, тогава Баба Марта е тяхна господарка.Три са месеците, които са персонифицирани в българските митични представи – Януари, Февруари и Март. Първите два месеца на годината  са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко, а третият месец е тяхната сестра- Баба Марта. Тя е с променливо настроение. Когато е ядосана, времето се разваля, а когато се усмихва- грее слънце. Мартениците се носят за здраве докато се види  първото цъфнало дърво или  първата прелетна птица. След това може да се гадае по тях, като се поставят на клонче или под камък. Ако след един месец под камъка има мравки, годината ще е плодородна и удачна. Понякога мартеницата се пуска в най-близката река „че да върви, както тече реката“. Традицията гласи още, че щастие и късмет носи онази мартеница, която ти е подарена. Затова всички окичват  роднините и приятелите си,  дори в  някои краища на България се слагат и на домашните животни и плодните дръвчета.

Всички ученици от Българското Училище и другарчета им се представиха блестящо както в работилничката за мартенички, така и показаха глатко четане на непознат текст и знания, придобити през учебните часове. Всяко дете получи подарък за спомен.

След награждаването всички гости се присъединиха към празненството на Българска Асоциация за Култура, на която г-жа Радослава Недялкова бе оганизирала богата програма. Генералният Консул на Република България в Милано честити на всички първи март и съобщи за благотворителността относно Българската Православна Църква в града. Запазването на българското, както обединяването на всички българи зад граница, са движещите двигатели за общество. За да се направи добро, няма значение повода на събиране, важното е всеки, който желае да помогне, да бъде информиран по какав начин би могъл да го направи.

За десерт с  групата по български народни танци -“Нашенци” се извиха дълги хора из цялата зала на улица Марсала.

Български мартеници в Милано се раздаваха на всеки гост, като на чужденците им бе разказано за една малка частичка от България и българския народ.

 

Questo slideshow richiede JavaScript.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *